24. 10. 2010

Geografie Itálie


Ačkoliv je pro nás Itálie především symbolem letní dovolené u moře, je to z větší části hornatá země. Severní hranice jsou vytvářeny masivem Alp. Alpy tak vytváří přirozenou hranici s Francií na SZ, Švýcarskem a Rakouskem na S a Slovinskem na V. Na hranicích Itálie s Francií se tyčí nejvyšší hora Evropy Mt.Blanc (Monte Bianco) se 4 807 m n.m. V regionu Trentino-Alto Adige se nachází vápencové pohoří Dolomity (Dolomiti).

Na jih od alpského masivu se rozprostírá nejúrodnější oblast země - Pádská nížina. Pojmenovaná podle největší italské řeky Pádu (Po). Tato oblast je nejvyspělejším územím celé Itálie. Nachází se zde velké množství větších měst. 

Úrodná Pádská nížina v regionu Emilia Romagna, Zdroj: www.panoramio.com
Od Pádské nížiny se poté celou italskou "botou" na jih táhne pohoří Apeniny. Podél pobřeží se nachází pobřežní nížiny, což ale také není pravidlem všude. Například v Kalábrii se hory zvedají "přímo z moře".

Vulkanická činnost
Zajímavostí Itálie oproti jiným zemím Evropy jsou stále aktivní sopky. Nejvyšší z nich je Etna (Monte Etna) na Sicílii, která je současně nejvyšší činnou sopkou Evropy (3 323 m n.m.). V blízkosti se nacházejí sopky Stromboli a Vulcano, které patří k Liparskému souostroví. 

Nejznámější je sopka Vesuv (Monte Vesuvio) blízko Neapole, známá především díky svému katastrofálnímu výbuchu r. 79 n.l. Tehdy zničila starověká města Pompeje, Herkulaneum a Stabie. Její vrchol ční nad Neapolským zálivem do výšky 1 279 m n.m. Poslední aktivita Vesuvu byla v roce 1944, ale považuje se stále za aktivní.

Vesuv z Pomejí. Pompeje byly zničeny ničivým výbuchem r. 79 n.l., Zdroj: www.panoramio.com
Itálie je tedy zemí se stále aktivní vulkanickou a seismickou činností (občasná zemětřesení, zvláště v období aktivity sopek).

Vodstvo
Italské pobřeží měří 7 600 km a Itálie je tak jedním ze států s nejdelším pobřežím. Její břehy omývají hned 4 moře. Na východě Itálii omývá Jaderské moře (mare Adriatico), na jihu Jónské moře (mare Ionio), na západě Tyrhénské a Ligurské moře (mare Tirreno, mare Ligure)
Nejdelší řekou je Pád (Po), který protéká Pádskou nížinou a vytváří tak nejúrodnější oblast Itálie. Jeho délka je 652 km, po kterých se vlévá do Jaderského moře.  
Druhou nejdelší řekou je Adige pramenící v Alpách v regionu Trentino-Alto Adige. 

Most Ponte Vecchio přes řeku Arno protékající Florencií (Toskánsko), Foto: Martin Blaťák










Hlavním městem protéká řeka Tibera (Tevere) vlévající se do Tyrhénského moře. Dalšími významnými řekami jsou Arno, které protéká Florencií a Pisou v Toskánsku a Piave v Benátsku (Veneto)
V jižní Itálii bývají řeky v letních měsících často úplně vyschlé.
Nejvýznamnějšími jezery na území Itálie jsou původem ledovcová jezera v Alpách. Největší je Lago di Garda (Gardské jezero). Dalšími jsou například Lago di Como a Lago Maggiore.