24. 10. 2010

Trocha historie nikdy neuškodí :-)

Struktura obyvatelstva Apeninského poloostrova byla různorodá. Mezi původní kmeny patřili zejména Ligurové, Italikové, Venetové, Latinové, Umbrové, Etruskové. V rámci velké řecké kolonizace přišli Řekové a také Féničané zakládali osady na západním pobřeží Sicílie, které byly podřízeny Kartágu (jeho pozůstatky v dnešním Tunisku).

Přibližně od roku 800 př.n.l. v oblasti dnešní Itálie začali Řekové zakládat kolonie, jako např. města Neapolis - dnes Neapol (Napoli) v Kampánii, Tarent - dnes Taranto v Apulii, Syrakusai - Syrakusy (Siracusa) nebo Panormos - dnešní Palermo na Sicílii. Také v Kalábrii bychom našli pozůstatky po řeckých kolonistech. Jedná se například o města Lokroi - dnes Locri, Sibaris - dnes Sibari či Rhegium - dnes Reggio di Calabria.

Řecká civilizace ovlivnila Etrusky, národ který vládl ve střední Itálii (zejména Toskánsko, Lazio) v 8. - 6. st. př.n.l. Úpadek etruských měst nastal po roce 406 př.n.l., kdy Římané dobyli významné město Véii. Konec etruských měst se považuje kolem roku 300 př.n.l., kdy se stala součástí římského impéria.

Forum Romanum v Římě, Foto: Martin Blaťák
Podle pověsti došlo v roce 753 př.n.l. k založení "Věčného Říma" bratry Romulem a Remem na 7 pahorcích. Římská říše dosáhla největšího územního rozmachu ve 2. stol. n.l., kdy se jejich říše rozléhala od Španělska až po Kaspické moře a od Británie až po Egypt. K zániku říše došlo v roce 476 n.l. po nájezdech národů ze severu. Apeninský poloostrov se tak rozpadl na řadu malých státečků a měst.

Ve středověku zbohatla zejména města na severu Itálie a stala se velkými kulturními centry. Mezi nejvýznamnější patřily severské Benátky (Venezia) a přístav Janov (Genova). Kolébkou umění renesance se stala toskánská Florencie (Firenze) v čele s rodem Medicejských (Medici).

Panorama renesanční Florencie, Foto: Martin Blaťák
Ke sjednocení Itálie došlo r. 1871. Od roku 1947 je Itálie demokratickou republikou a díky rychlému hospodářskému růstu se stala vyspělou průmyslovou zemí a zároveň také nejvyspělejší zemí jižní Evropy.

Z dlouho psané historie si dodnes Itálie zachovala velké množství historických památek, z nichž je mnoho zapsáno na Seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO. Z těch antických jmenujme například římské Koloseum nebo Forum Romanum, z renesančních centrum toskánské Florencie.