24. 10. 2010

Úvodní slovo o Itálii

ITÁLIE (italsky Italia) je státem jižní Evropy rozkládajícím se na Apeninském poloostrově. Se svými 60 115 000 obyvateli se řadí k největším státům Evropy a je 23. nejlidnatější zemí světa.

Pozice Itálie na mapě Evropy, podklad mapy: GoogleEarth
Pro středoEvropana je Itálie zemí moře, písečných pláží, mnoha historických a kulturních památek, báječných lidí a bujarého večerního života :-)

Hlavním městem je ŘÍM (Roma), podle pověsti založený bratry Romulem a Remem na 7 pahorcích r. 753 př.n.l.

Itálie je omývána hned 4 moři. Na východě je to moře Jaderské (mare Adriatico), na jihu Jónské (mare Ionio), na západě Tyrhénské (mare Tirreno) a čtvrtým je moře Ligurské (mare Ligure).  
Průzračné Tyrhénské moře na italském jihu - region Kalábrie (Calabria), Foto: Martin Blaťák 
K Itálii patří také několik větších či menších ostrovů. Z nich největší jsou Sicílie (Sicilia) a Sardinie (Sardegna). Dalšími jsou třeba ostrov Elba nebo Liparské souostroví (Isole Eolie). 

Nejnavštěvovanějšími městy jsou bezesporu Benátky (Venezia), Florencie (Firenze) či Pisa. K dalším patří určitě Milán (Milano), Janov (Genova), Boloňa (Bologna), Neapol (Napoli) a spousta dalších. 

V Itálii leží 2 malé státečky - Vatikán (Citta del Vaticano) - přímo v Římě a republika San Marino - asi 100 km JV od Boloni. 
Pohled na Vatikán (Bazilika Sv. Petra) z Via Conciliazione v Římě, Foto: Martin Blaťák