24. 10. 2010

Jak se dostat do Itálie?

Itálie je dobře dostupná z ČR všemi dopravními prostředky (kromě lodní dopravy... :-o). 

Autem 
Asi nejčastěji volený dopravní prostředek. Do Itálie jedeme přes Rakousko nebo Německo. Nevyhneme se tak ale vysokým poplatkům zejména na rakouských dálnicích. Bohužel v letní sezóně musíme čelit přeplněným dálnicím.
V Itálii existuje rozsáhlá síť dálnic - zpoplatněny. Jejich přeheld najdete v češtině na těchto stránkách. Délka dálnic v Itálii se pohybuje kolem 6 500 km a jejich síť patří k nejlepším v Evropě. 

Vlakem
Podle mého názoru nejpohodlnější způsob dopravy. Z ČR jedeme do Itálie přes Rakousko. Musíme sice přesedat, ale i tak je tento způsob dopravy rychlý.
Itálie má rozsáhlou železniční síť. Hlavním dopravcem je společnost Trenitalia
Železniční doprava v Itálii je rychlá, komfortní, bezpečná a relativně spolehlivá. 
Je zde vybudována stále se rozšiřující síť vysokorychlostních tratí, díky nimž železniční doprava konkuruje letecké dopravě v rámci Itálie. 

Více se o možnostech v železniční dopravě v Itálii rozepíšu v budoucnu. :-)

Autobusem  
U nás často používaný dopravní prostředek, avšak v Itálii méně. Doprava do Itálie není tak pohodlná ani rychlá. Přímo v Itálii zajišťuje autobusovou dopravu obrovské množství soukromých společností. Mnohdy se tak ani nepodaří zjistit jízdní řády a ceny. 

Letadlem 
Nejrychlejší způsob dopravy pouze pokud bydlíte u některého z letišť s lety do Itálie a stačí se Vám dostat do některého z velkých italských měst. Do menších potom budete nuceni použít jiný dopravní prostředek, z nichž je nevýhodnější opět vlak. 
Ceny letenek u nízkonákladových společností jsou lákavé (ale pozor na další poplatky!!!) U státních aerolinek (v Itálii AlItalia) tomu tak není.